Dammar av en gammal myt

 

Efter en charmig nostalgitripp i ett tidigare gästinlägg är manegen ordentligt krattad för mig att slänga in ett par rader. Men då får vi hoppa tillbaks ett par år. Rättare sagt till 1887.

Det var detta år Fässbergs kyrka byggdes. En kyrka som många hävdar är Mölndals hjärta.
Kyrkans altaruppsats föreställer alla evangelisterna med sina respektive personliga symboler. Alla symboler finns på plats, förutom en. Sankt Paulus svärd.
Sägen säger att just detta svärd ruvade på en hemlighet, och blev därför begravt. Och sedan bortglömt. 
Svärdet blev till historia. Historia blev till Legend. Legend blev till Myt...

63 år senare hade en man en vision. En vision om att skapa en förening där alla som vill - oavsett ras, religion, ålder, kön, nationalitet, fysiska och psykiska förutsättningar, får vara med. Denna man hette Alf Skylberg.
Alf skapade därför en kamratlig, trygg och social gemenskap i ett vanligt, idylliskt villaområde i bak kanterna av Mölndal. En gemenskap som kom att kallas Solängens Bollklubb. 

Idag har Solängens Bollklubb passerat 600 medlemmar och har 17 lag på både flick- och pojklagsida.
A-laget spelar i division 6 och drivs av Pawholm och Abrahamsson (Nej detta är inte en popduo från 70-talet vars jullåtar fortfarande får folks öron att blöda varje december). 
Detta är två herrar med en vision likt Alfs. En vision att skapa en gemytlig och trygg gemenskap. Hit kommer allt från folk som tidigare spelat i lila/vit mundering, till de som annars står på Stora teatern och allt där emellan. De kommer hit för att göra en sak. Spela fotboll.
Och varje gång kyrkklockorna klämtar uppe på toppen av Baazs berg blir vi åter påminda om vad denna klubb av sköna gröna, vita och gula färger står för. Återigen blir vi påminda av varför vi spelar för denna anrika klubb. Återigen känner vi vittring av vinst.

Frågan på allas läppar nu är; Vad har detta med Paulus att göra?

Jo, det myten inte berättar är att Sankt Paulus hebreiska namn är שאול התרסי, eller i folkmun Saul. Och det var just Sauls ande som hittade sin väg ner till Fässbergs kyrka och återtog sitt svärd för att begrava det och dess hemlighet.
Svärdet ligger sen långt tillbaka begravt under jorden. Det sägs att det ligger begravt under en äng i Mölndal, men dess exakta plats är än okänd. Från de få som har hört talats om det, går platsen vid namn av Sauls äng eller Saulängen.

 

Pöngt slut. #8